خانه » آموزش‌ » آموزش پریمیر پرو » ۵ تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو
آموزش پریمیر پرو

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

سطح آموزش: مقدماتی

یک تولیدکننده‌ی ویدیو، بیشتر زمان و توجهش رو به دوربین، نورپردازی، سوژه و پس‌زمینه (صحنه) میپردازه. صدا اغلب میتونه کمک بزرگی به کار بکنه، اما صدای بد قابلیت این رو داره که پروژه‌ی شما رو همچون بالون سرب غرق کنه. معمول‌ترین ناشی‌گری دانشجویان فیلمسازی و فیلمسازان مبتدی در ضبط صدا و میکس اون هست و صدا جنبه‌ای در کار هست که بیشتر از تصاویر ملموسه. اگر صدا بد باشه، همه اینو راحت میفهمن.

برای هر تولیدی با چندین میکروفن و سوژه، بهترین کار اینه که یک ضبط کننده و میکس کننده‌ی صدا در صحنه داشته باشید. و وقتی که صدا رو ضبط کردید، خیلی مهمه که در فرایند پس از تولید (پست پروداکشن) از اون درست استفاده کنید. در این مقاله به تکنیک‌های پایه برای میکس صدا در پروژه ویدیویی میپردازیم. بطور معمول میتوانید از یک یا دو میکروفن استفاده کنید که این کار چهار تا شش لایه صدا ایجاد میکنه که به یک مونوی دوتایی تقسیم میشن. این تکنیک‌ها حداقل دانشی هستند که میتوانید به کمک آن با صدا در مرحله پست پروداکشن کار کنید. در این مثال‌ها از نرم‌افزار Premiere Pro استفاده میکنیم، اما این تکنیک‌ها را میتوان در تمامی برنامه‌های تدوین ویدیویی بکار برد.

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

تنظیم گین

وقتی کلیپ‌های صدا را در پروژه‌ی خودتون وارد کردید، به جاهایی که پیک صدا بالا میره دقت کنید. هیچی نباید از صفر عبور کنه یا به اون نزدیک بشه. بالاتر از صفر رفتن موجب اعوجاج صدا میشه. سطوح صدا بایستی بین گستره‌ی 24- تا 6- باقی بمونه. اغلب، دیالوگ باید بین 17- تا 9- باشه. به اولین صدا گوش کنید که مثلا صدای مصاحبه و گفتمان اجرا شده در ضبط دوربین هستند و اون رو همراه با فوتیجی که مسیر داستان رو هدایت میکنه پخش کنید و گین صدا رو تنظیم کنید. این کار رو میتونید در پنل Project یا مستقیما در تایم‌لاین انجام بدید. در اینجا ترجیح میدیم که این کار رو در تایم‌لاین انجام بدیم و صدای دیالوگ بخش‌هایی از کار رو که میخوایم تنظیم کنیم. وقتی که گین اولین فایل صدا رو تنظیم کردید، این کار رو برای بقیه ترک‌های صدا هم انجام بدید تا با هم مطابقت داشته باشن. گین و ولوم هر دو به بلندی صدا دلالت دارند. هر چند گین سطح ورودی کلیپ‌‎ و ولوم خروجی اون هست. اما یادتون باشه که گین سطح نویز رو هم بالا میبره.

کی‌فریم کردن سطوح صدا

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

وقتی که گین صدای اصلی رو تنظیم کردیم، میتونیم بریم سراغ صدای ثانویه که معمولا موزیک پس‌زمینه هست. مجددا ترک صدا رو گوش بدید و گین رو تنظیم کنید. موزیک رو در تایم‌لاین قرار بدید و بهش گوش کنید و سپس با قرار دادن کی فریم در نقاط مختلف صدا، با سطوح اون کار کنید. میتونید سطوح رو با تنظیم کی‌فریم‌های کلیپ تغییر بدید یا کی‌فریم‌هایی رو در سرتاسر کلیپ تنظیم کنید. میتونید هر کدوم از این دو تا روش رو بسته به زمان کلیپ انتخاب کنید. (ترجیحا از قرار دادن کی‌فریم برای ترک اجتناب کنید و با خود کلیپ‌های صدا کار کنید)

تن صدا اتاق/محیط

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

در زمان فیلمبرداری، اغلب کمی نویز صدای پس زمینه یا فضای محیط در صدا وجود داره. شاید صدای تهویه یا خاموش و روشن شدن چیزی در حین مصاحبه ضبط بشه و بدین‌ترتیب ناهماهنگی در صدای فضای اتاق رخ بده. خوشبختانه شما صدای پس‌زمینه اتاق رو در لوکیشن ضبط کردید و میتونید از قسمت‌های آروم اون استفاده کنید تا صدا رو هماهنگ کنید. میتونید بخش‌هایی از صدای اتاق رو در جاهایی که صدای ناخواسته اتفاق میفته کپی کنید. ممکنه مجبور باشید این کار رو فقط زمانی انجام بدید که موزیک پس‌زمینه ندارید. چون موزیک پس‌زمینه در کنار صدای دیالوگ کمک میکنه که صدای ناخواسته در فضای اتاق رو بپوشونه.

بعضی اوقات ممکنه نیاز باشه که نویز صدا رو بگیرید و مثلا صدای باز فضای محیط در حین تولید رو از صدا حذف کنید. یا حتی نویز صدایی رو بگیرید که بخاطر بالا بردن گین صدا در مرحله پست پروداکشن ایجاد شده. میتونید افکت de-noiser رو به کلیپ اضافه کنید و اسلایدر reduction رو به قدر نیاز تغییر بدید. اگر زیادش کنید، ممکنه تن صدا اعوجاج پیدا کنه. پس مطمئن بشید که یک حالت میانه بدست بیارید که در اون نویز پس زمینه حذف میشه اما صدای اصلی گفتگو باقی بمونه.

تلفیق صدا با crossfade

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

هر کلیپ صدا در تایم‌لاین شما باید در پایان یک افکت crossfade داشته باشه. این تلفیق‌کننده‌های صدا تنها در چند فریم قرار میگیرن و خیلی ظریف پاپ موجود در انتهای برش کلیپ صدا رو میپوشونن. بعضی اوقات همچون ترانزیشنی در بین دو کلیپ قرار میگیرن. Crossfade بیشتر در موزیک معمول هست، بخصوص در ابتدا و انتهای یک قطعه.

پن کردن

5 تکنیک پایه میکس صدا برای تدوین ویدیو

در نهایت کانال‌های مونوی صدا رو در کنار هم قرار بدید. ترجیحا میتونید صدا رو بصورت مونوی دوتایی ایجاد کنید و هر کدوم از ترک‌ها رو بسته به حرکت در ویدیو ترکیب کنید. این کار بهتون در تنظیم کردن صدای ویدیو آزادی خلاقیت میده. همینطور که صحنه از یک شات تا یک شات دیگه پیش میره، میتونم بصورت شنودی پیوستگی رو برای ترک صدا ایجاد کنم. این فرایند میتونه تاثیر ذهنی چشمگیری بر مخاطب ایجاد کنه. خودتون هم امتحان کنید، یک کلیپ پخش کنید که در اون صحنه‌ای در طی قاب اتفاق میفته، بهش گوش کنید و تلاش کنید که کانال‌های صدا رو متعادل کنید و صدا رو بر اساس حرکت در صحنه پن کنید.  این کار صدا رو طبیعی‌تر میکنه و چشم شما رو نه تنها به مسیر حرکت در صحنه، بلکه به مسیر پن صدا میبره.

دیدگاه خود را مطرح کنید