خانه » وبلاگ » ۵ کارکرد اصلی دوربین که یک مبتدی باید بداند
وبلاگ

۵ کارکرد اصلی دوربین که یک مبتدی باید بداند

5 کارکرد اصلی دوربین

در فیلمبرداری مبتدی هستید؟ این ۵ کارکرد اصلی دوربین را باید بدانید.

سطح آموزش: مقدماتی

یادگیری دوربین و توانایی تنظیم اون برای گرفتن ظاهری که می‌خواهید، اولین قدم برای گرفتن تصاویر عالیه. تعداد تنظیمات از پیش اعمال شده، تنظیمات خودکار، و ویژگیهای اضافی از یک دوربین تا دوربین دیگه متفاوته، اما این اصول، کلید داشتن قدرت اجرایی عالی بروی دستگاه ضبط هست. (تمام این اصول برای عکاسی هم بکار برده می‌شه، ولی این پست بیشتر شامل بخشهای ویدیو محور هست)

۱. ایزو

ایزو، حساسیت سنسور دوربین هست. هرچه ایزوی شما بالاتر بره، سنسور دوربین، روشنایی تصویر رو تقویت می‌کنه. در یک نقطه مشخص، نویز یا دانه‌های قابل مشاهده هم اضافه میشه تا کمبود نور را جبران کنه. بنابراین سعی کنید ایزوی دوربین رو پایین حفظ کنید تا میزان اعوجاج رو کاهش بدید، در عین حال بقدری بالا باشه که بتونید سوژه ی خودتون رو ببینید.

 

۲. سرعت شاتر

این مقدار زمانی هست که شاتر دوربین شما بازه (یا روشن on هست، بسته به مدل دوربین) تا هر فریم رو در معرض نور قرار بده. برای مثال، در سرعت شاتر ۱/۶۰، هر فریم به اندازه ۱/۶۰ ثانیه در معرض نور قرار می‌گیره. هرچه سرعت شاتر بیشتر باشه، ویدیو و عکس‌هاتون واضحتر خواهد بود. در حالت ویدیو، سرعت شاتر معمولا دو برابر تعداد فریم در ثانیه frame rate تنظیم شده، اما می‌تونید با سرعت شاتر کمتر و بیشتر آزمایش کنید تا ظاهر متفاوتی رو خلق کنید. یک خطای متداول، اشتباه کردن بین سرعت شاتر و تعداد فریم در ثانیه هست که این دو، تاثیرات بسیار متفاوتی بروی تصویر دارند.

 

۳. روزنه دیافراگم

روزنه، اندازه بازشوی لنز هست، و معمولا تعدادی تیغه یا یک دیافراگم هست که نور رو از خودش به سمت سنسور عبور می‌ده. این شبیه کاریه که عنبیه چشم انسان انجام می‌ده؛ محدود کردن و باز شدن برای کنترل مقدار نوری که از لنز عبور می‌کنه. هر چه شماره اون کوچکتر باشه که f-stop یا t-stop گفته می‌شه، دهانه روزنه بزرگتر خواهد بود و برعکس.

5 کارکرد اصلی دوربین
 

۴. تعادل رنگ سفید White Balance

وایت بالانس یا تعادل رنگ سفید نشون میده که دوربینتون چطوری نور رو ثبت می‌کنه و به تصویر یا ویدیوی شما دمای رنگ میده. به کلوین محاسبه می‌شه و برای هر رنگ منبع نور، دمای مربوط به خودش رو داره. نور اواسط روز حدود ۵۶۰۰ کلوینه، با یک شمع کمتر در انتهای “گرم”، ۲۰۰۰K، و سایه تیره در انتهای “سرد”، ۹۰۰۰K هست. اغلب دوربینها در تنظیم خودکار وایت بالانس خوب عمل می‌کنند، پس از استفاده کردن از تنظیمات خودکار نترسید. اما اگر کنترل بیشتری می‌خواهید، می‌تونید از تنظیمات از پیش اعمال شده دوربین استفاده کنید یا بصورت دستی، تعادل رنگ سفید رو تنظیم کنید.

5 کارکرد اصلی دوربین
 

۵. فریم در ثانیه Frame Rate

فریم رِیت Frame Rate یعنی در هر ثانیه از ویدیو، چه تعداد فریم ثبت می‌شه، عموما بصورت FPS اختصار می‌شه. (از لحاظ فنی، در صورتیکه از دوربین فیلم استفاده کنید، فریم در ثانیه، در غیر اینصورت تعداد زمینه Fields در ثانیه باید گفته شه چرا که در واقع در حال گرفتن فریم‌های عکس نیستید.) امروز فریم ریت در مدیا بدین صورت هست که فیلمهای بلند ۲۴ فریم در ثانیه فیلمبرداری می‌شوند، ویدیوهای وب ۲۹.۹۷ یا ۳۰ fps، چیزهایی مثل اخبار، ورزش زنده، و برنامه‌های سیتکام کمدی چند دوربینه معمولا در ۵۹.۹۴ یا  ۶۰ fps تصویربرداری می‌شوند (مگر اینکه در کشوری هستید که از سیستم PAL بجای NTFS استفاده می‌کنند، که در اینصورت در ۲۵ و ۵۰ فریم در ثانیه گرفته می‌شه).

شما می‌تونید هر فریم ریتی که می‌خواهید رو برای ویدیو انتخاب کنید، اما با تنظیمات مختلف، نتایج بسیار متفاوتی خواهید گرفت. فریم ریت پایینتر، با اضافه کردن حرکت تار blurred motion به ویدیو بیشتر حس سینمایی یا “فیلمی” می‌ده. تصویربرداری در ۲۹.۹۷ یا ۳۰ fps به ویدیوتون بیشتر حس دیجیتال یا ویدیویی میده، و ۵۹.۹۴ یا ۶۰ fps با حرکتهای تار کمتر به ویدیوتون حس “تئاتر تلویزیونی” یا “پخش زنده” میده.

 

کلیپ ویدیویی کشیدن آرپژ بروی سیم های گیتار (۲۴۰ فریم در هر ثانیه)

اگر می‌خواهید که فیلم آهسته یا سرعت بالا بگیرید، لازمه که حداقل ۶۰ فریم در ثانیه تصویر بگیرید و در مرحله پس از تولید اونو آهسته کنید. فریم در ثانیه پایینتر بگیرید، تصویر با وقفه خواهد بود. هر چه فریم در ثانیه بالاتر باشه، وقتی که ویدیوتون رو با سرعت معمولی پخش می‌کنید، آهسته‌تر دیده می‌شه.

زمانی که بروی این ۵ کارکرد اصلی دوربین مسلط شدید، قادر خواهید بود که در هر محیطی با هر دوربینی کار کنید. اما بهتره که قبل از اون یاد بگیرید که چطوری ویدیو رو با کیفیت تصویربرداری کنید که البته در پستهای بعد به این موضوع خواهیم پرداخت.

دیدگاه خود را مطرح کنید